dimarts, 16 de setembre del 2008

Projecte Transició a la vida adulta (TVA)

Aquest any i per primera vegada tenim dos alumnes de la USEE fent 4t d'ESO i això ha comportat una sèrie de modificacions tenint en compte que a més el currículum a tornat a canviar (per enèssima vegada). Aquest curs els alumnes de 4t van haver d'escollir un itinerari entre quatre opcions, un itinerari amb el qual començar a enfocar el seu futur segons volguessin fer batxillerat o bé seguir amb mòduls professionals o ficar-se de cap en el món laboral. Això ha fet que a banda de les instrumentals i les socials la resta d'assignatures (incloent-hi la biologia) formin part d'aquests itineraris. En el cas dels alumnes de la Unitat, l'itinerari "escollit" (de fet els vam convèncer de que el millor era fer un itinerari enfocat a la formació professional) consta de Visual i Plàstica, Tecnologia i Informàtica -aquestes dues últimes són de caràcter fonamentalment pràctic i manipulatiu-. Cada una d'aquestes assignatures s'imparteix tres hores setmanals, però els nostres alumnes només en fan dues, ja que una van a la piscina i les altres dues participen en el Projecte TVA. El tema de la piscina ja el vaig explicar en un post anterior, per tant avui us explicaré en que consisteix aquest projecte que hem iniciat aquest mateix curs, específic pels alumnes que teòricament acaben l'escolarització obligatòria aquest any.

Aquest projecte té com a finalitat desenvolupar en el màxim grau possible l'autonomia personal, social i laboral dels alumnes de la USEE utilitzant com a eix principal un taller de cuina. A través de la cuina treballarem les habilitats socials (comunicació, expressió postural...), els hàbits d'higiene, el control dels diners, els hàbits alimentaris, el coneixement del medi, entre d'altres. Anirem a comprar, prepararem menús equilibrats, controlarem les despeses, treballarem la piràmide dels aliments, farem sortides al Mercat Central de Vic i a la Boqueria... Tot perquè els alumnes puguin afrontar la vida que els espera fora de les parets protegides de l'institut amb algun recurs més que el que pot proporcionar el currículum ordinari.

Avui ha estat la primera sessió i el cert és que n'estic molt satisfet. Hem començat fent un repàs d'aquells aliments que saben preparar i després hem comentat aquells que els hi agradaria saber cuinar. La pasta (macarrons o spaguettis amb tomàquet "solís") i les amanides han estat els plats principals que saben preparar juntament amb algún pastís (tot hi que l'alumne ha confessat que només ho fa amb ajuda de la mare). Les mandonguilles, el gaspatxo i la paella han estat les propostes d'elaboració. Per acabar hem escollit una recepta d'aquestes que saben fer i n'hem destriat els ingredients, els estris necessaris per dur-la a terme i els passos a seguir per elaborar-la.

Properament començarem a treballar el control de despeses i com es mouen dintre d'un supermercat buscant els aliments necessaris per fer una recepta.

La il·lusió amb les que han rebut els nanos aquesta nova proposta m'ha sorprès molt positivament i em fa encarar amb moltes ganes les properes sessions. Seguirem treballant perquè les mandonguilles no es quedin només en una proposta sinó que acabin sent una realitat tangible.


Salut!

2 comentaris:

Mireia ha dit...

Doncs apa, a fer mandonguilles! Crec que la proposta pot ser interessant si us permet treballar habilitats de la vida quotidiana, crec siguem realistes són les fonamentals. A veure com va.

Unknown ha dit...

hola,
estic estudiant per les properes opos d'orientació educativa i informant-me sobre els programes de TVA he vist el bloc, i ara tinc un dubte, aquests programes no són pels alumnes escolaritzats en centres d'educació especial?
bé, també us desitjo sort amb les mandonguilles!